Joulukuu on sairauksien ehkäisyn ja hoidon kuukausi

Osallistumalla Rotarysäätiön kautta globaaleihin apurahoihin voimme ehkäistä ja parantaa sairauksia.  Etiopiaan suuntautunut hanke on merkittävä: 90 miljoonan asukkaan keskuudessa on arvioitu elävän lähes miljoona harmaakaihin takia sokeutunutta henkilöä.  Ennen tätä hanketta koko maassa oli ainoastaan yksi tai kaksi leikkauslaitetta, molemmat pääkaupungissa Addis Abebassa, ja vain noin 30000 henkilöä vuodessa voi saada näkönsä takaisin.

Nigdi-Punen rotaryklubi Intian piirissä 3131 tarttui toimeen.  Projektin tavoitteena oli hankkia 10 uutta laitteistoa sairaaloihin eri puolelle Etiopiaa.  Yhteistyökumppaneiksi löytyivät etiopialaiset Addis Ababa Entoto ja Addis Ababa Bole rotaryklubit.  He saivat mukaansa Etiopian terveysministeriön, joka sitoutui kustantamaan kaikki tarvittavat keinolinssit ja muut tarvikkeet sekä Ethiopian Airlinesin, joka korvauksetta kuljetti laitteet maahan ja lahjoitti Intiassa koulutettavien silmäkirurgien ja avustavan henkilöstön lennot Intian Puneen.  Kuuden viikon kestoinen koulutus on nyt loppuun suoritettu, ensimmäiset 6 laitteistoa pystytetty.  Jokaisella laitteella pystytään leikkaamaan 35 000 silmää vuodessa.

Hankkeeseen osallistuivat kansainvälisinä partnereina kolme korealaista Rotarypiiriä sekä Suomen piirit 1380, 1400, 1410 ja 1430.

Sulje silmäsi. Avaa silmäsi ja tiedät, miltä tuntuu sokean saada näkönsä takaisin.

Kiitos, rotarisiskot ja veljet, jotka olitte hankkeessa mukana!

Virpi Honkala, Raahe Rk
PDG