Toukokuu: Nuorisopalvelun kuukausi

Toukokuun rotaryteema on nuorisopalvelu. Nuorisovaihto on sen keskeisin toimintamuoto. Sitä täydentävät rotexit ja rotaractklubit. Nuorisovaihdossa meillä on kolme tuotetta: vuosivaihto, kesävaihto ja leirivaihto. Viimeisin on ehkä huonoiten tunnettu - muutama sana siis siitä.

Näitä kansainvälisiä leirejä järjestämme piirikohtaisesti, Suomessa ja Virossa vuosittain 3 - 5 leiriä. Leireille kutsutaan hakumenettelyn kautta 15-20 nuorta lähinnä Euroopasta. Aluksi tulija viettää viikon isäntäperheessä, jonka jälkeen alkaa viikon mittainen teemaleiri Leirin järjestelyistä vastaavat rivirotarit piireittäin tai AG-alueittain.

Leirejä järjestetään luonnollisesti myös muissa maissa, joten meidänkin nuorillamme on mahdollisuus leireillä pari viikkoa ulkomailla. Leirit maksavat yleensä n. 150 € + matkaliput + leirivakuutus. Muista kuluista vastaavat perheet (perhejakson majoitus ja eläminen) ja rotarit (leirin toteutus).

Ehkä hienointa leireillä on se, että kullakin leirillä on oma teemansa. Ulkomaille lähtevällä suomalaisella nuorella on yleensä valittavanaan kulttuuriin, urheiluun, luontoon tai historiaan liittyviä teemoja. Kesäisessä Suomessa teemat ovat ymmärrettävästi luontopainotteisia.

Tulevana kesänä järjestämme kolme leiriä. Piiri 1390 järjestää Lempäälässä leirin teemalla “Music on the Lakeside” osana perinteistä “Sound of Lempäälä”- tapahtumaa. Kuusitoista osallistujaa yöpyy kylpylähotellissa, ja saa mm. päivittäistä musiikinopetusta ammattiopettajilta. Runsaan konserttitarjonnan lomassa.

Piiri 1430 järjestää Imatran kylpylässä leirin “Lake Saimaa Summer Camp”, joka tarjoaa monipuolisen luonto- ja liikuntapaketin: retkeilyä, suunnistusta, purjehdusta, kirkkovenesoutua ja rantasaunaa. Paikallisia sponsoreita on mukavasti mukana. Leiri osoittautui niin suosituksi, että osanottajamäärä nostettiin vielä kevään aikana.

Uudenmaan ja Viron piiri 1420 järjestää Tallinnassa leirin “Healthy Adventures in Estonia”. Osallistujia on kaksikymmentä ja leirillä tutuiksi tulevat Tallinnan lisäksi mm. Tartto, Pärnu ja Kihnun saari. Leirin “helmenä” on osallistuminen Viljannin kansanmusiikkifestivaalille.

Klubien rivirotarit antavat suuren talkoopanoksen leirien onnistumiseksi. Työ alkaa jo syksyllä ja huipentuu loppukesällä leirin toteutukseen. Rotexit ovat suurena apuna leirijärjestelyissä.  Kiitos heille kaikille jo etukäteen. Leirien markkinoinnista ulkomaille vastaa monipiirin jäsen Torsti Poutanen.

28.4.2017

Mikko Heikkilä PDG