TIEDOTE, julkaisuvapaa 23.1.2018

Vesiensuojelulle lahjoitus Silakkasoudun tuotosta

Lahjoituksen avulla voidaan tehostaa Vantaanjoen vedenlaadun jatkuvatoimista mittausta ja suojelua

Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys sekä Virtavesien hoitoyhdistys vastaanottivat 22.1. yht. 12 000 € Rotarien järjestämän viidennen Silakkasoudun tuotoista. Varat käytetään Vantaanjoen valuma-alueella vedenlaadun jatkuvatoimisen mittauksen lisäämiseen ja Vantaanjoen virkistyskäytön, luonnontilan sekä lohikalojen ja muun vesieliöstön elinmahdollisuuksien parantamiseen. Silakkasoudun yhteydessä palkittiin myös 100 Suomalaista vesistötekoa -kampanjassa eniten ääniä saaneet teot.

-       Vantaanjoen ja sen sivujokien vaikutusalueella asuu yli miljoona ihmistä. Se on monelle alueen asukkaalle lähivirkistysaluetta. Kun joki on itselle tärkeä ja läheinen paikka, myös sen suojelu- ja kehittämistoimet koetaan silloin merkittäviksi. Joki tuo huomattavan kuormituksen Helsingin edustan merialueelle, joten tietämyksen lisääminen ja omat toimet valuma-alueella Riihimäeltä Helsinkiin vaikuttavat. Käytämme Silakkasoudusta saamiamme varoja Vantaanjoen vedenlaadun parantamiseen ja joen mereen tuoman kuormituksen vähentämiseen, kertoo toiminnanjohtaja Anu Oksanen vesiensuojeluyhdistyksestä.

-       Mm. Riihimäellä tehdyt jätevedenpuhdistamon saneeraustoimenpiteet näkyvät hyvin Vantaanjoen vedenlaadussa vähentyneenä kuormituksena. Mm. taimenkannat ovat elpyneet, iloitsee Anu Oksanen. Myös joen yläosassa happipitoisuudet ovat olleet hyviä ja hygieeninen tila on kohentunut merkittävästi.

Virtavesien hoitoyhdistyksellä on meneillään Leader-pohjainen virtavesien kunnostushanke. Hankkeen tarkoituksena on tehdä kalataloudellisia kunnostustoimenpiteitä mm. kunnostamalla taimenen ja lohen kutupaikkoja Vantaanjoella.

-       Kari Stenholm Virho ry:n Vantaanjoki-vastaava kertoo, että kunnostustyöhön palkataan työttömiä työnhakijoita huhtikuusta alkaen. Leader-hankkeen lisäksi kalataloudellisia kunnostuksia tehdään myös talkootyönä.

-       Hän iloitsee nyt saadusta lahjoituksesta. Se kohdistetaan materiaalien hankintaan Vantaanjoen vesistön kalataloudellisten kunnostusten tekemiseen Leader-hankkeella ja mm. rotarien talkoilla.

Silakkasoudussa 2017 juhlistettiin 100 suomalaista vesistötekoa

100 suomalaista vesistötekoa -kampanja oli osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 ohjelmaa. 100 suomalaista vesistötekoa -kampanjassa nostettiin esiin tekoja, joita kansalaiset ovat tehneet vesien suojelemiseksi. Silakkasoutu oli kampanjan päätöstilaisuus.  Tilaisuudessa palkittiin eniten ääniä saaneet teot.

Lisätietoja:

Markku Juhola, markku.juhola(at)kolumbus.fi, puh. 0400 444 714 järjestelytoimikunnan puh.johtaja.

Hannele Kauranne, hannele.kauranne(at)gmail.com, Puh. 0400 618 439 Finlandia Hall Rotaryklubi.

Anu Oksanen, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. Puh. 050 3726 018, Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry.

Kari Stenholm, kari.stenholm(at)kolumbus.fi, Puh. 040 764 8045, Virtavesien hoitoyhdistys ry

Faktalaatikko Silakkasoudusta ja 100 Suomalaista vesistötekoa kampanjasta

• Viidellä Silakkasoudulla on kerätty lähes 50 000 € vesiensuojelutyöhön
  • Järjestäjät Finlandia Hall, Hausjärvi-Riihimäki, Herttoniemi, Pasila ja Vantaa-Myyrmäki Rotaryklubit
  • Tapahtumaan osallistui 255 soutajaa 17 venekunnassa yli 20 maasta vuonna 2017
  • Suojelijat presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio
  • 100 suomalaista vesistötekoa –kampanjassa eniten ääniä saaneet teot olivat Honkalanranta – Vapaaehtoinen suojelu Hämeenlinnassa, Iijokisoutu – Rakkaudesta Iijokeen ja Jäälin vedet kuntoon omatoimisesti Kiimingissä
  • Kaikki ilmoitetut teot ovat nähtävillä valtakunnallisen Vesistökunnostusverkoston sivuilla http://www.ymparisto.fi/vesistokunnostusverkosto.

Silakkasoudun ohjausryhmän puolesta

Hannele Kauranne