Marraskuu on Rotarysäätiön kuukausi

rotarysti

Humanitaarinen palvelu Rotarysäätiön avulla

Rotarysäätiön toiminta toteuttaa Rotary Internationalin palvelutavoitteita maailmanlaajuisesti. Rotary Internationalin vuonna 1917 perustama Rotarysäätiö on maailman suurimpia hyväntekeväisyyteen keskittyviä säätiöitä. Rotarysäätiön varat kertyvät yksittäisten rotarien, klubien ja piirien sekä Rotarya kannattavien yksiköiden ja yhteisöjen lahjoituksista. Vuonna 2016 näitä lahjoituksia saatiin lähes 200 miljoonaa US dollaria.

Rotarysäätiöön kuuluu useita lahjoitusrahastoja, joista tärkein on vuosirahasto (Annual Fund).  Vuonna 2016 maailmanapurahojen (Global grants) kohdennettiin lähes 1200 erillisessä projektissa noin 76 miljoonaa US dollaria  (M$). Säätiön avustustoiminta kohdennetaan kuudelle painopistealueelle, joiden rahoitusosuudet vuonna 2016 olivat:

• sairauksien ehkäisy ja hoito 27 M$
  • vesi ja sanitaatio 19 M$
  • peruskoulutus sekä luku- ja kirjoitustaito 10 M$
  • talouskehitys ja yhteiskunnallinen kehittäminen 9 M$
  • äitien ja lasten terveys 7 M$
  • rauhantutkimus sekä konfliktien esto ja sovittelu 4 M$

Vuosirahastosta jaettavat piiriapurahat (District Grants)ovat avustuksia, jotka antavat klubeille ja piireille mahdollisuuden toteuttaa lähiprojekteja omalla paikkakunnallaan tai muualla, myös kansainvälisesti. Viime vuonna näitä apurahoja jaettiin maailmanlaajuisesti 26 miljoonaa dollaria.

Polio Plus rahasto tukee WHO:n johtamaa polion hävittämiskampanjaa. Tavoitteeksi on asetettu hävittää polio maailmasta kokonaan lähivuosina, mihin kerätään varoja End Polio Now -kampanjalla. Rotarit ovat keränneet runsaassa 30 vuodessa yli 1,3 miljardia dollaria polion hävittämiseksi.

Suomen Rotaryn verkkosivuilta löytyy runsaasti Rotarysäätiötä käsittelevää lisäaineistoa.