trf logo 1

Tiedote 27.9.2017

Itsenäisen Suomen 100-vuotislahja rotareilta

PUOLI MILJOONAA MAAILMAN LAPSILLE

Suomalaiset rotarit ovat keränneet Suomi 100 vuotta -juhlavuoden kunniaksi 490 000 dollaria, joka lahjoitetaan maailman lapsille. Rahat ovat tulleet suorina lahjoituksina rotareilta henkilökohtaisesti. Monissa rotaryklubeissa on tehty yhtenäinen päätös, että jokainen klubin jäsen lahjoittaa esimerkiksi 40 euroa tempaukseen.

Lahjoitukset on tehty Rotaryn vuosirahastoon ja poliorahastoon lahjoittajan päätöksellä. Puolesta miljoonasta noin 100 000 kohdistuu polion torjuntaan, loput 390 000 ohjataan klubien hankkeisiin, joilla parannetaan maailman lapsien elämää. Erityiskohteina ovat lukutaito, terveys, tytöt ja puhdas vesi.

– Haemme näille rahoille nyt hyviä hankeideoita. Rotaryn vuosirahastoon lahjoitetut rahat palautuvat parin vuoden kuluttua takaisin rotarypiireille, jotka voivat myöntää rahat klubien projekteihin ja hankkeisiin, kertoo Rotarysäätiötoimikunnan puheenjohtaja Harry Hedman.

– Toiveena on, että näillä rahoilla perustettavat uudet hankkeet linkitettäisiin jo olemassa oleviin hyviin hankkeisiin, mikä tuo tehokkuutta. Rotaryllä on hyviä monivuotisia hankkeita käynnissä lasten parissa esimerkiksi Keniassa, jonne on usean vuoden viety käytettyjä tietokoneita, tietoliikenneyhteyksiä ja koulutusta.

Rotarysäätiö avustaa vuosittain 120 miljoonalla dollarilla lähes 1000 projektia maailmassa. Lahjoitetuista rahoista palautuu noin 95 prosenttia takaisin klubeille käytettäväksi hyvän tekemiseen.

– Haluamme kiittää lämpimästi kaikkia lahjoittajia. Mutta oikeastaan raha on vain yksi osa lahjaa. Nyt on aika antaa rotaryklubien osaaminen ja aika hyvien hankkeiden ideoimiseen ja toteuttamiseen, Hedman sanoo.

ROTARY TEKEE HYVÄÄ PAIKALLISESTI JA KOKO MAAILMASSA

Rotary kokoaa yhteen saman mielisiä vaikuttajia, jotka haluavat tehdä hyvää omalla paikkakunnallaan. Klubit kutsuvat jäsenikseen paikkakuntiensa hyvämaineisia ammattimiehiä ja -naisia. Klubeilla on viikoittaiset säännölliset kokoontumisajat, joissa eri ammattiryhmistä koostuvat jäsenet pitävät esitelmiä ajankohtaisista aiheista tai kutsuvat ulkopuolisia puhujavieraita.

Rotary tunnetaan hyvin maailmanlaajuisesta nuorisovaihdosta ja nuorten johtajien koulutuksesta. Lähes jokaisella paikkakunnalla Rotary kustantaa vuosittain paikallisen nuoren vaihto-oppilasvuoden ja ottaa vastaan nuoren jostain päin maailmaa.

Rotary on tänä päivänä eettisellä pohjalla toimiva kansainvälinen palvelujärjestö, joka toimii yli 200 maassa ja jäseniä sillä on yli 1,2 miljoonaa. Suomen ensimmäinen rotaryklubi perustettiin Helsinkiin vuonna 1926. Suomessa ja Virossa paikallisia Rotaryklubeja 305 ja rotareita niissä on yhteensä noin 10 340.

Lisätietoja:
Harry Hedman